Assalam dan dengan lafaz Bismillah. Terlebih dahulu Shima ucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan blogger yang sudi menjengah ke blog Shima yang tak seberapa ni. Setelah siapkan oder blueberry Cheese Tart dari Ina terus Shima sambung untuk masak tengahari.
Hari ni Shima nak masak ayam kuzi untuk pertama kalinya buat anak-anak. Rempah kuzi telah dibeli dari Hjh Annur. Terima kasih ye Nur. Kalau sedap dan kena dengan tekak anak-anak bolehlah Shima masak lagi dan oder lagi rempahnya. Ayam Kuzi ni rasanya tidak pedas dan seakan-akan masak kurma atau masak merah. Sebelum ke dapur sempat juga jengah ke blog kak Azie. Cara masak Kak Azie pun senang. Kak Azie selalu makan dengan nasi beriani ataupun nasi putih.
Rasa... errmmm InsyaAllah sedap!!! So far tidak pernah menghampakan kata anak-anaklah.. he3x
Jom tengok bahan-bahan asasnya yang Shima tag di gambar. Masak untuk 3-4 orang
1 genggan kismis (di goreng) Shima tidak gunakan sebab tiada dirumah kalau ada lagi sedap.
minyak masak + sedikit minyak sapi
sedikit tomato sos
garam
gula
Mula-mula :-
1 ulas bawang putih, sedikit halia + garam ditumbuk dan perap bersama ayam kemudian di goreng
Shima bakar dan dititiskan dengan minyak zaitun seperti dibawah
2 sudu rempah kuzi
1 genggam badam (di goreng) tapi Shima bakar je
2 ulas bawang merah & 1 ulas bawang putih ditumbuk
1 labu bawang besar di potong dadu
7 ulas bawang merah - mayang dan di goreng (buat macam bawang goreng kemudian ditumbuk) Shima pakai bawang goreng dan terus tumbuk.... he3x
sedikit susu cair
bawang besar dilayurkan saje ye kemudian diasingkan
tumis bawang merah dan putih hingga garing
masukkan rempah kuzi yang dicampur dengan sedikit air
dah garing masukkan tomato sos
kemudian masukkan susu cair
masukkan garam, gula, badam, bawang besar yg telah di layur dan bawang goreng
Shima letak beberapa biji cili padi yang telah dititik untuk pedaskan
masukkan ayam dan biarkan sebati dan dihidang
Ni lah hasilnya.
Sampai kita berjumpa lagi di lain coretan. Terima kasih semua dan wassalam.