Sunday, January 20, 2013

Bakso ku yang simple

Ahad 20 Januari 2013, bersamaan 8 RabiulAwal 1434H.

Assalam rakan-rakan blogger yang sudi menjengah dan dengan lafaz Bismillah, kali ni Shima nak coretkan pasal Bakso dipetang hari. Cuaca di Johor hujan dari tengahari hingga lewat petang ni. Perut pun berkeroncong minta diisi. Nak buat apa yer. Oleh kerana ada permintaan seorang sahabat yang minta resepi Bakso, apalagi petang ni ok juga kalau pekena bakso ermmm pun sedap juga. Kebetulan bahan-bahannya pun memang ada stok di peti sejuk. Jom kita tengok bahan-bahannya yang simple :-
 
Bahan2nya :-
 
Bebola daging - Shima selalu beli di Fama UDA
Bawang putih (ditumbuk sedikit - jgn hancur)
Serbuk lada putih (Shima pakai brand - The Red Chilli
Beberapa cili padi (ditumbuk - jgn hancur)
Sedikit garam
Mee Hoon / sayur sawi / taugeh / daun sop & daun bawang / bawang goreng & jangan lupa lada kicap
 
Bahan2 lada kicap :-
 
Beberapa biji bawang putih - Shima gorengkan dahulu untuk hilangkan rasa peda bawang putih.
cili padi
kicap manis - Habhal
beberapa biji limau kasturi
garam
gula
kesemua bahan diblender halus
 
Cara-caranya :
 
1. Masukkan air, bawang putih, serbuk lada putih dan beberapa biji bebola daging. Air ikut berapa banyak nak buat kuahnya.
2. Keluarkan bebola daging setelah bebola daging tersebut masak. Oleh kerana Shima tidak gunakan stok daging so bebola daging tu Shima racik-racikkan atau blender bersama sedikit air rebusan itu tadi dan masukkan semula kedalam kuah tersebut (mcm buat stoklah gitu)
3. Rebus lagi lama lagi bagus untuk dapatkan rasa yang lebih sedap. Shima memang rebus lama dan dengan api kecil sehingga cili padi dan bawang tadi betul-betul hancur.
4. Kemudian masukkan baki bebola daging. Pastikan daging tersebut telah masak baru dimasukkan sedikit garam.
 
Rebus dengan api yang kecil untuk dapatkan rasa yang enak
hasil dari bawang putih, serbuk lada putih & cili padi tersebut
 
Ini bebola daging yang selalu Shima gunakan. Beli di Fama UDA.
Bebola daging ni tidak terlalu lembik dan kental ketika dimakan
Serbuk lada putih Shima pakai yang kat belakang tu
 
 
 
 
 
Alhamdulillah dan nilah hasilnya. Bakso simple dari sentuhan Shima. Kepada yang ingin mencuba harap rasanya tidak menghampakan rakan-rakan. Sampai disini dulu coretan Shima. Sampai berjumpa lagi yer.... Wassalam.