Sunday, October 31, 2010

Roti John ~ Shima

Salam rakan-rakan. Kali ni Shima nak coretkan tentang menu ringkas resepi Shima sendiri yang dah lama Shima tak buat iaitu Roti John sempoi . Nak kata susah untuk menyediakannya taklah susah sangat cuma kalau "M" = malas tu besar susahlah jadinya. Dua hari lepas husband minta tolong buatkan. Kadang-kadang Shima beli jer dipadang permainan di kawasan perumahan Shima . RM3 tak de letak sayur-sayur tapi rotinyalah yang lain sikit lembut coz special oder. Kebetulan minggu ni Najihah balik dari asrama so Shima buatlah sekali lagi. Boleh di buat sarapan atau makan malam kalau x masak .... he3x .... mengenyangkan kalau buat sendiri boleh letak roti berlapis2 dan sosnya pun boleh letak banyak2. Ok lah jom kita tengok bahan-bahan untuk menyediakan Roti John sempoi.
Bahan-bahannya agak2lah yer dengan isi keluarga: Roti (Shima gunakan Gardenia)
Daging cincang ~ bersihkan
Blender
Bawang putih Bawang merah Halia Lada hijau (jika nak pedas) tak letak pun tak pe
Rempah beriani garam Telur Kobis hiris (jika suka) Sos lada hitam Sos cili Mayonis (Ladies choice) Cara-cara menyediakannya dagingnya :- Panaskan kuali. Tumiskan bawang putih, bawang merah dan rempah beriani sehingga naik bau dan garing. Kemudian masukkan daging cincang (air akan keluar dari daging) kecilkan api. Masukkan garam. Masak sehingga air daging kering. Dah masak sejukkan.
Cara-cara menyediakan roti john sempoi:- Masukkan 2 - 3 biji telur dlm mangkuk & pukul. Kemudian masukkan daging yang telah dimasak tadi. Jangan banyak sangat dagingnya yer agak2 jer. Gaul2kan supaya daging tidak berketul2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak kemudian masukkan daging dan tekapkan roti (pastikan api kecil) buat sehingga habis. Kemudian sapukan mayonis, sos lada hitam, cili sos & kubis hiris pada roti tadi... dah siap buatlah berapa banyak lapis yang di kehendaki seperti gambar di bawah ni. So apa tunggu lagi ...... jom cuba.
Ok rakan-rakan selamat mencuba dan sampai jumpa lagi di lain coretan. Salam sayang dari